Varför får man dålig andedräkt?

Dålig andedräkt är ett gissel som de flesta upplever någon gång i livet. Bakom detta tillstånd finns en rad olika orsaker som man behöver känna till för att komma till rätta med problemet.

(Ett nytt fönster öppnas)

Kvinna håller hand över mun

Kost kan ge dålig andedräkt

Du har säkert någon gång ätit en välkryddad middag och sedan upptäckt att du fått dålig andedräkt. Detsamma gäller vid intag av alkohol. Denna dåliga andedräkt brukar dock vara övergående och något som du lätt botar själv genom att borsta tänderna och eventuellt tugga tuggummi.

Skulle din andedräkt däremot påminna om sur mjölk så kan detta vara ett tecken på att du är laktosintolerant. Lukten uppstår då eftersom din kropp inte klarar av att bryta ned den laktos som finns i mjölken. Misstänker du detta bör du kontakta din vårdcentral för att bli utredd.

Populära produkter mot dålig andedräkt



Bakterier i munnen är en vanlig orsak

Om du upplever att du har dålig andedräkt är det mycket troligt att orsaken beror på bakterier i munnen. Bakterierna brukar då ofta sitta kring tandköttet, i mellanrummet vid tänderna och på tungan. Ofta förvärras problemen om man lider av muntorrhet eftersom bakterierna trivs bättre i den miljön. Eftersom äldre människor ofta drabbas av torra slemhinnor är det också vanligt att de får dålig andedräkt.

Stress är även ett tillstånd som kan ge upphov till torra slemhinnor och på så sätt i förlängningen påverka andedräkten.

Samlingsnamnet för denna typ av dålig andedräkt som beror på bakterier kallas halitos och kan ofta botas genom bättre munhygien och hjälpmedel såsom tandtråd och tungskrapa.

Om man har infektioner i tänder och tandkött, så kallad ingivit, kan dålig andedräkt också uppstå eftersom bakterierna frodas. Detsamma gäller vid tandlossning (parodontit). Har man något av dessa problem bör man uppsöka sin tandläkare för att få hjälp.

Dålig andedräkt kan komma från magen

Till skillnad från vad många tror så är det inte speciellt vanligt att dålig andedräkt härstammar från magen, trots att det förekommer ibland. I de fall den dåliga andedräkten kommer från tarmarna eller magen är orsaken ofta kosten. Det kan till exempel bero på att man intagit något födoämne som man är allergisk mot.

Det finns också ett tillstånd som kallas pulmonell utvädring som kan uppkomma när man till exempel ätit mycket vitlök, rökt eller druckit alkhohol. Pulmonell utvädring innebär att nedbrytningsprodukterna från till exempel vitlöken följer med blodet till lungorna där de helt enkelt vädras ut med din utandningsluft. I dessa fall kommer alltså i själva verket inte den dåliga andedräkten från magen utan från lungorna.

LCHF och övriga lågkolhydratsdieter kan ge dålig andedräkt

Det är vanligt att människor som börjar äta LCHF (low carb, high fat) eller andra lågkolhydratsdieter upplever att de får dålig andedräkt. Ofta blir då andedräkten frän och kan till lukten till och med påminna om aceton.

Orsaken till detta är att kroppen vid dessa dieter går in i ett tillstånd som kallas ketos. Detta innebär att kroppen istället för glukos börjar förbränna ketoner. Eftersom ketoner är så kallade acetoacetater, ett ämne besläktat med aceton, uppstår då en sådan lukt i utandningsluften.

Det kan vara bra att veta att detta problem dock oftast är övergående.

Mediciner kan ligga bakom dålig andedräkt

Om du har börjat äta en ny medicin och plötsligt drabbas av dålig andedräkt kan det vara så att läkemedlet är boven i dramat. Vattendrivande mediciner torkar till exempel ut slemhinnorna och främjar tillväxten av bakterier, något som kan orsaka dålig andedräkt. Även mediciner mot depression kan ge dålig andedräkt.

Hormoner

Hormoner kan göra att främst kvinnor får dålig andedräkt under perioder i livet, till exempel under graviditet, menstruation eller klimakteriet. Detta beror på att hormonerna, när de når saliven i munnen, kan påverka bakterie sammansättningen och orsaka obehaglig lukt.  

Populära produkter för bra munhygien



Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: 1177.se, Doktorn.com, Expressen, Netdoktor.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *